Helpers vezető vállalkozás az üzleti és bevándorlási szolgáltatások területén.

Magyar állampolgárság felmenők révén

Szülei, nagyszülei vagy más felmenői Magyarországról származnak? Szeretne EU-s állampolgár lenni egy remek infrastruktúrával és ezeréves történelemmel rendelkező tagországban, Európa szívében? Az alábbiakban bemutatjuk, miért érdemes és hogyan lehet a legegyszerűbben magyar állampolgárságot szerezni.

Mire jó a magyar állampolgárság?

Magyarország Európa közepén helyezkedik el, és tagja mind az Európai Uniónak, mind a schengeni egyezménynek. A magyar állampolgárok útlevél vagy vízum nélkül utazhatnak a schengeni országok között (egyszerűen a személyi igazolványukkal), miközben a magyar útlevéllel 168 országba lehet vízum nélkül belépni. Minden magyar állampolgár számára hozzáférhető az ingyenes egészségügyi ellátás és az oktatás. Ezenfelül Magyarországon kedvező feltételek mellett lehet európai vállalkozást alapítani.

Hogyan lehetek magyar állampolgár?

A legegyszerűbb eljárás azok számára érhető el, akiknek a szülei vagy nagyszülei magyar állampolgárok voltak – vagy akik vissza tudják vezetni a családfájukat egy magyar állampolgárig. Akár a huszadik század végén, akár a tizenkilencedik században vándorolt ki a családja, leszármazottként Ön is jogosult a magyar állampolgárságra! Mindössze a családi kapcsolatot kell bizonyítani, és hogy legalább alapszinten beszél magyarul. Az eljárás neve „egyszerűsített honosítás”, és alig néhány hónapot vesz igénybe – szemben a közönséges honosítással, amihez nyolc évig kell érvényes magyar lakcímmel rendelkezni a kérelem beadása előtt.

A Helpers a honosítási folyamat minden lépéséhez képes megadni a szükséges támogatást.

  • Jogosultság megállapítása, tanácsadás: ha mond pár szót családja történetéről, ellenőrizzük, jogosult lehet-e, és segítünk megtervezni a következő lépéseket. Mindenképp szüksége lesz egy erkölcsi bizonyítványra, illetve a leszármazást igazoló dokumentumokra – és valószínűleg pár egyéb iratra.
  • Magyar felmenők felkutatása, vonatkozó dokumentáció beszerzése: attól függően, hol és mikor élt a családja, ennek igazolása lehet egyszerű vagy bonyolult. Akár csak a levéltárba kell besétálni, akár egy szakképzett családfakutató segítségét kell igénybe venni, gondoskodunk róla, hogy mindez egyszerű maradjon.
  • Magyar nyelvi felkészítés: minden kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy legalább alapszinten beszél magyarul. A közönséges honosítási eljárásban ez egy írásbeli állampolgársági ismereti vizsgát jelent, magyarul. Azoknak a kérelmezőknek, akik magyar felmenőikre hivatkozva szeretnének magyar állampolgárságot szerezni, elég pár szót tudniuk magyarul, hogy az ügyintézővel röviden el tudjanak beszélgetni.

Ha a kérelem minden szükséges dokumentációt tartalmaz, az elbírálás nem ütközik semmiféle akadályba, és a kérelmező alig pár hónap alatt megszerezheti a magyar állampolgárságot (habár az eljárás akár egy évet is igénybe vehet egyéb tényezőktől függően). Ez azt jelenti, hogy akinek van magyar felmenője, az legegyszerűbben erre hivatkozva tud európai állampolgárságot szerezni.

Van lehetőség befektetés útján magyar állampolgárságot szerezni, ha valakinek nincsenek magyar felmenői?

Jelenleg nem lehetséges befektetés útján magyar állampolgárságot szerezni. Annak, akinek nincs magyar felmenője, a közönséges vagy a kedvezményes eljárást kell választania, ami az egyéni körülményektől függően 1-8 éves várakozást jelent. Ugyanakkor bárki szerezhet befektetéssel tartózkodási engedélyt, amely az állampolgárság szinte minden előnyét biztosítja, az eljárás azonban sokkal rövidebb, alig néhány hónapos.  A magyarországi tartózkodási engedély birtokosai ugyanúgy vízum nélkül utazhatnak a schengeni országokban, és ugyanúgy hozzáférnek a magyar infrastruktúrához.

A magyarországi tartózkodási engedély megszerzésének leggyorsabb módja az ingatlanbefektetés: ha a befektető legalább 200.000 euró értékben vásárol ingatlant, és ezek kezelésére alapít egy magyar vállalatot. A tartózkodási engedély ingatlanbefektetéssel való megszerzéséről itt olvashat bővebben.

Lépjen velünk kapcsolatba még ma! Az előzetes konzultáció ingyenes.

Ugyanakkor kitöltheti angol nyelvű tesztünket is, hogy megtudja, könnyen magyar állampolgárságot szerezhet-e.


Kapcsolat
  • Adatkezelési nyilatkozat
    Az Önnel való kapcsolattartás és az ajánlattétel során adatait az adatkezelési nyilatkozatunknak megfefelően fogjuk kezelni.
    Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, amelyben havonta értesülhetek az engem érdeklő szolgáltatásokkal kapcsolatos hírekről.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
EU-s állampolgárság a Brexit után? Magyar felmenőkkel könnyedén!

Aki jogosult a magyar állampolgárságra (akár hosszabb idejű itt tartózkodása, akár házastársa, gyermekei vagy felmenői révén), az mind meg is kaphatja a magyar állampolgárságot – így ez gyors és egyszerű megoldás mindenkinek, aki az EU állampolgára szeretne lenni.

Bővebben
The Hungarian passport is the 10th strongest in the world

Henley and Partners, a global leader in residence and citizenship planning, each year analyzes passport strength around the world. They count how many countries you can access visa-free if you hold a given passport, and rank passports accordingly.

Bővebben