Ügyfeleink véleménye

A Helpers segítségével mindig biztos lehetek benne, hogy a cégem a magyar és az EU-s előírásoknak megfelelően működik. Folyamatos segítségükkel mindig megalapozott üzleti döntéseket tudok hozni.

Ryan Andres ERRL Enterprises / Barako Kávéház

Blog/Hírek

SZÉP card in Hungary in 2022

SZÉP card is the most popular form of fringe benefits in Hungary. It can normally be used for recreational activities, but because of the pandemic, some alterations were introduced. Among these, users were allowed to use the SZÉP card for buying foodstuff as well – with July that has come to an end.

KATA changes introduced in the middle of the year

On 12 July 2022, just one day after its proposal, the Hungarian Parliament has accepted the new KATA law that will affect more than 430,000 taxpayers in Hungary, most of who will no longer be eligible for this tax regime starting from 1 September.

Jó tanács

A Helpers árai teljes körűen magukba foglalnak mindent – ellentétben más szolgáltatókkal, nem számítunk fel extra költséget a cégalapításhoz, a rendszeres adóellenőrzésekhez vagy a cég éves beszámolójához szükséges papírmunkáért.

Könyvelés és adótanácsadás külföldieknek

Amikor Magyarországon folytat üzleti tevékenységet, fontos, hogy pontosan tisztában legyen az adózási és pénzügyi szabályokkal, és a könyvelését megfelelő szakember vezesse. Csak így tud megfelelni az jogszabályi követelményeknek, csak így tudja elkerülni a kellemetlen bírságokat és egyéb nehézségeket, valamint csak így tudja biztosítani, hogy a pénzét megfelelő tervezés alapján a legkedvezőbb módon költse el. További információért olvasson tovább, vagy tekintse meg könyveléssel foglalkozó honlapunkat: https://helpersfinance.hu.

Könyvelő megbízása

Magyarországon minden vállalat az alapítás napjától kezdődően köteles könyvelést vezetni, amiben leghatékonyabban egy erre jogosult helyi könyvelővel vagy könyvelőcég lehet a segítségére. Tudjuk, hogy bizonyos országok ebben a tekintetben sokkal rugalmasabbak és megengedőbbek, ezért a célunk az, hogy valamennyi ügyfelünk tisztában legyen a kötelezettségeivel, ha Magyarországon alapít vállalatot, és a jogszabályoknak megfelelő módon végezze üzleti tevékenységét. Összeállítottunk egy tájékoztatót az adózásról és más jogszabályokról; reméljük, hogy hasznosnak találják ezt a dokumentumot.

Ne feledje, hogy amennyiben tartózkodási engedélyért is folyamodik, vagy már van tartózkodási engedélye, nagyon fontos, hogy a könyvelése mindenkor rendben legyen, mert ezt a bevándorlási hivatal ellenőrzi!

Kisvállalkozások könyvelése

A számviteli és pénzügyi szolgáltatásaink közé tartozik a könyvelés, bérszámfejtés, pénzügyi kontrolling, mérleg és eredménykimutatás készítése, cash-flow tervezés, és még sok minden más. Szolgáltatásaink célcsoportjába a kis- és középvállalkozások, valamint a külföldi tulajdonú vállalatok tartoznak. Ennek köszönhetően, a tevékenységünkhöz kapcsolódó egyéb szakterületekkel együtt (pl. üzleti tervezés, cégalapítás, tartózkodási és munkavállalási engedélyek), olyan egyedülálló szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezünk, mellyel egyetlen más szolgáltató sem büszkélkedhet Magyarországon. Vezető könyvelőnkkel, beosztott kollégáinkkal és – amennyiben szükséges – külső szakemberekkel, pl. áfa vagy vámszakértőkkel együttműködve egyetlen helyen ki tudjuk elégíteni a könyveléssel kapcsolatos valamennyi igényét.

Ide kattintva megtekintheti (angol nyelvű) könyvelési tájékoztatónkat.

Áraink

A könyvelési díjakat a cég üzleti tevékenységének jellege és volumene alapján állapítjuk meg. Csomagjaink ugyanakkor tartalmazzák egy angolul beszélő okleveles könyvelő díját, a cég képviseletét az adóhatóságnál ellenőrzés esetén, valamint az esetleges könyvelési hibákból adódó költségek fedezésére szolgáló felelősségbiztosítás díját. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységek kockázatosnak minősülnek, ezért ezek könyvelési költsége is magasabb. Ugyanakkor megpróbáljuk a lehető legköltséghatékonyabb megoldást megtalálni ügyfeleink számára, és szívesen dolgozunk együtt az Önök munkatársaival, hogy optimális módon megoszthassuk a terheket.

Kérjen egyedi árajánlatot

GYIK
 • számlák és banki kivonatok leadása a könyvelőnek: minden hónap 5-éig
 • táppénzek, fizetések és jutalmak bejelentése: minden hónap 1-éig
 • a vállalat működésével kapcsolatos bármilyen változás bejelentése (tulajdonos változása, a tulajdonos vagy az ügyvezető adatai, a bankszámlaszám, a tevékenységi kör, az alkalmazottak stb. tekintetében bekövetkezett bármilyen változás): öt munkanapon belül
 • üzleti év zárása / éves beszámolók benyújtása: május 31. az előző üzleti évre vonatkozóan
 • áfabevallás és áfafizetés: minden hónap 20-án az előző hónapra vagy negyedévre vonatkozóan (attól függően, hogy a vállalatnak milyen gyakorisággal kell áfát bevallania)
 • személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok: minden hónap 12-én az előző hónapra vonatkozóan
 • társaságiadó-előleg: negyedévente, azaz január, április, július és október 20-án négy egyenlő részletben, az előző lezárt üzleti év alapján számítva
 • helyi iparűzési adó előlege: évente kétszer, március és szeptember 15-ig

Magyarországon az üzleti vállalkozásoknak a következő adókat kell megfizetniük:

 • helyi iparűzési adó: a nettó árbevétel (vagyis a bevétel, melyből a közvetlen költségek, például a továbbadott áruk vagy szolgáltatások költségeinek) 2%-a.
 • társasági adó (más néven nyereségadó): 9%; a kiadások, vagyis az összes közvetlen és általános költségek levonása utáni összegre érvényes.
 • osztalékadó: az adózás utáni eredmény elhelyezhető eredménytartalékba, vagy osztalékként kifizethető a részvényeseknek/tulajdonosoknak; az osztalékadó mértéke Magyarországon 15%, valamint 17,5% szociális hozzájárulást is kell fizetni, melynek maximális összege évente 625.800 Ft – ez azonban csak magyar állandó lakosokra vonatkozik; nem állandó lakosok esetében a Magyarország és az adott ország között megkötött speciális megállapodásokat kell figyelembe venni.
 • áfa (bizonyos országokban egyszerűen forgalmi adónak nevezik), melynek mértéke 27%; ha valaki pl. vásárol valamit egy boltban, ez az adó már eleve megjelenik az árakban. Csak akkor számíthat fel áfát, ha a vásárlója magánszemély (lakossági fogyasztó) vagy olyan vállalati, EU-s országban működő ügyfél, aki nem jelentkezett be az áfa alá, vagyis ha az Ön cége nemzetközi kereskedelmet folytat, nem számíthat fel áfát.

Az áfa általános forgalmi adót jelent. Magyarországon az áfakulcs jelenleg 27%, és ha valaki pl. vásárol valamit egy boltban, ez az adó már eleve megjelenik az árakban, ezért nem kell minden esetben számolgatni, mi a teljes ára egy adott terméknek. Amikor céget alapít Magyarországon (melyhez azonnal megkapja az EU-s adószámot is), és kiállítja a számlákat az ügyfeleinek, csak akkor számíthat fel áfát, ha a vásárlója magánszemély (lakossági fogyasztó) vagy olyan vállalati, EU-s országban működő ügyfél, aki nem jelentkezett be az áfa alá. Ha azonban az Ön cége nemzetközi kereskedelmet folytat, nem számíthat fel áfát.

A vevőknek/ügyfeleknek csak engedéllyel rendelkező számlázó programban (ajánlott) vagy hivatalos számlatömbben lehet számlát kiállítani. Az Excel fájlban, külföldi számlázó programban vagy más módon kiállított számlák nem fogadhatók el Magyarországon. Javasoljuk, hogy mindenképpen vásárolja meg valamelyik számlázó program licencét (a díj kb. 140 euró/év), és a segítségünkkel tanulja meg a használatát. Így olyan számlákat tud kiállítani magyar és angol nyelven is, akár pdf formátumban is, melyek teljes mértékben megfelelnek a szabályoknak.

Magyarországon minden vállalat az alapítás napjától kezdődően köteles könyvelést vezetni, amiben leghatékonyabban egy erre jogosult helyi könyvelővel vagy könyvelőcég lehet a segítségére. Tudjuk, hogy bizonyos országok ebben a tekintetben sokkal rugalmasabbak és megengedőbbek, ezért a célunk az, hogy valamennyi ügyfelünk tisztában legyen a kötelezettségeivel, amikor Magyarországon alapít vállalatot, és (a segítségünkkel) a jogszabályoknak megfelelő módon végezze üzleti tevékenységét.

Kapcsolat

A Helpers könyvelési és pénzügyi szolgáltatásokkal is szívesen áll külföldi cégtulajdonosok és befektetők rendelkezésére.

Küldjön üzenetet
 • Adatkezelés
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Árajánlatkérés

Ismertesse velünk cégének tervezett tevékenységeit és célkitűzéseit, és kérjen ingyenes konzultációt, illetve egyénre szabott árjánlatot!

Kérjük, töltse ki ezt az űrlapot!