Helpers vezető vállalkozás az üzleti és bevándorlási szolgáltatások területén.

EU-s állampolgárság a Brexit után? Magyar felmenőkkel könnyedén!

A Brexit-szavazás óta számos brit állampolgár keresi a lehetőségeket, hogy második állampolgárságot szerezzen az EU-ban, így megtartva a korábban neki is járó privilégiumokat, mint amilyen a szabad utazás, munkavállalás és kereskedelem. A legnépszerűbb célállomás Németország, ugyanakkor Magyarország mellett is szólnak érvek.

Milyen állampolgárságra jelentkeznek a britek?

A Brexitet megelőző időszakban évente mintegy 1600 brit kérelmezett és kapott állampolgárságot az EU-ban. 2016-ban a beadott kérelmek száma 5000 fölé ugrott, 2017-ben pedig elérte a 13.000-et a BBC jelentése szerint. 2017-ben Németország volt a legnépszerűbb 7500 új állampolgárral, melyet Franciaország és Belgium követett (1500, illetve 1400 új állampolgárral). A jelentkezők száma Közép-Európában is megugrott, ha nem is olyan látványosan: Magyarország 29, a Cseh Köztársaság 26 kérelmet hagyott jóvá.

Jelenleg nagyjából 1,5 millió brit állampolgár él az EU különböző tagállamaiban. A Brexit megtörténte után, ahogy honfitársaiknak, nekik is bonyolultabb lesz az élet és a munkavállalás az EU országaiban. Például Németország a kettős állampolgárságot csak EU-s állampolgároknak engedélyezi, így aztán minden olyan brit állampolgár, aki a Brexit után szeretne német állampolgárságot szerezni, ezt csak akkor teheti meg, ha lemond brit állampolgárságáról.

Aki rendelkezik magyar felmenőkkel, könnyen és gyorsan szerezhet magyar, tehát EU-s állampolgárságot, miközben megtarthatja brit állampolgárságát

Magyarországon nincs a fentihez hasonló korlátozás. Aki jogosult a magyar állampolgárságra (akár hosszabb idejű itt tartózkodása, akár házastársa, gyermekei vagy felmenői révén), az mind meg is kaphatja a magyar állampolgárságot – így ez gyors és egyszerű megoldás mindenkinek, aki az EU állampolgára szeretne lenni.

Magyar állampolgárság a felmenők révén

Egyéb módosító körülmény híján az szerezhet magyar állampolgárságot, aki már legalább 8 éve tartózkodik bejelentetten Magyarországon. A várakozási időt csökkenti, ha valakinek a felesége magyar, illetve a gyermeke(i) magyar állampolgár(ok); sőt, ha a szülei, nagyszülei, vagy távolabbi felmenői azok voltak, a kérelem azonnal beadható. Ilyenkor elegendő dokumentumokkal igazolni a magyar származást (pl. születési vagy házassági anyakönyvi kivonatokkal). A kérelmezőnek emellett alapszinten kell beszélnie magyarul (nincs teszt, de az eljáró hivatalnokkal magyar nyelven kell lefolytatni az ügyintézést).

Szeretné megtudni, Ön is jogosult-e a magyar állampolgárságra? Akkor tegyen egy próbát angol nyelvű állampolgársági tesztünkkel, majd kérje a kedvezményes állampolgársági tanácsadást!

 

Ha Ön nem jogosult a magyar állampolgárság megszerzésére, akkor is szerezhet magyar tartózkodási engedélyt, például cégalapítással vagy ingatlanbefektetéssel.

Segíthetünk? Lépjen velünk kapcsolatba még ma – mi pedig örömmel válaszolunk kérdéseire.


Kapcsolat
  • Adatkezelési nyilatkozat
    Az Önnel való kapcsolattartás és az ajánlattétel során adatait az adatkezelési nyilatkozatunknak megfefelően fogjuk kezelni.
    Szeretnék feliratkozni a hírlevélre, amelyben havonta értesülhetek az engem érdeklő szolgáltatásokkal kapcsolatos hírekről.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Hungarian Citizen through your heritage
Magyar állampolgárság felmenők révén

Szülei, nagyszülei vagy más felmenői Magyarországról származnak? Szeretme EU-s állampolgár lenni egy remek infrastruktúrával és ezeréves történelemmel rendelkező tagországban, Európa szívében?

Bővebben
The Hungarian passport is the 10th strongest in the world

Henley and Partners, a global leader in residence and citizenship planning, each year analyzes passport strength around the world. They count how many countries you can access visa-free if you hold a given passport, and rank passports accordingly.

Bővebben